Традиционална регата Кану кајак клуба БСК Борче и прво коло мини кајак лиге Београда одржано је у недељу 10.4.2022.године на каналу Визељ испред просторија клуба.
Поред јаког ветра и не баш идеалних временских услова за веслање био је приметан велики број посматрача и људи из света спорта који су се заинтересовали за ову сада већ традиционалну манифестацију. Учешће на регати узело је 12 клубова, од чега и један гостујући клуб из суседне Хрватске. Укупно је било преко 200 такмичара са приметном појачаном жељом за тркањем и такмичарским наступом, што је увек случај на борчанској регати, као првом кајакашком такмичењу којим се отвара такмичарска сезона после паузе од неколико месеци без такмичења, а врло често и без самог веслања.

Организација саме регате протекла је у најбољем реду без иједног пропуста. Утисак такмичара, као и посматрача и организатора саме регате био је да су сви са собом понели само лепе утиске. Али, како то увек бива на такмичењу неко мора бити први, не могу сви бити на тој позицији. Сваки клуб имао је такмичаре који су освајали одличја за прве три позиције. У укупном пласману прву позицију заузео је ККК БСК Борча, другу ККК Зорка Шабац и трећу ККК Забрежје.

Оно што треба напоменути је да су одржане и две меморијалне трке. У част оснивача Кајак кану клуба БСК Борча, Љубомира Цветковића, одржана је трка у кануу једноклеку на коме је учешће узело 13 најбољих кануиста из Србије и један из Хрватске, а прво место, златну медаљу и пехар однео је Горан Цвитановић, искусни такмичар из Забрежја. Друга меморијална трка одржала се у част бившег тренера, покојног магистра физичког васпитања и спорта Драгана Чакаревића у којој је прво место, златну медаљу и пехар освојио домаћи такмичар Ђорђе Антонијевић.

Додели медаља и пехара приступило се одмах након завршетка последње трке. Као и у годинама иза нас свечана додела медаља је била на самој обали одакле су освајачи медаља могли да са собом понесу незаборавне фотографије.

Поред такмичарског дела у истом дану, Кану кајак клуб БСК Борча организовао је свечани јубилеј поводом прославе 50 година од оснивања клуба. Већ поменути, Љубомир Цветковић, познат члановима као Деда Љуба, је тада пренео прва три чамца из Академског кајак клуба са Дорћола на место на коме се данас налазе просторије клуба, где је касније направљен и први објекат клуба, који се данас развио и поседује завидну инфраструктуру. У клубу кажу „тако је све почело“.

Сама манифестација поводом јубилеја, организована је у просторијама клуба на спрату, где је присуствовало више од 200 чланова, пријатеља, представника других клубова и савеза, спонзора, родитеља и љубитеља клуба. Уз банкет и пиће Управни одбор клуба припремио је и програм који су сви помно пратили. Програм их је подсетио на историјски развој клуба, потешкоће кроз које је клуб пролазио, приказивање бисте оснивача клуба, приказ тренутних кључних проблема, стратегију клуба и наравно осврт на остварене такмичарске резултате. Реч су узимали бројни присутни чланови: Николина Молдован, као најбољи такмичар клуба од његовог постанка; Лазар Шикл, бивши дугогодишњи секретар клуба; др Милош Петровић актуелни председник клуба; Јована Радовановић која је водила програм, а члан је и управног одбора клуба и дугогодишњи такмичар; Дејан Јовановић, представник и председник ТИД регате за Србију; Илија Молдован, члановима познатији као Пиџа, члан клуба од његовог постанка са бројним одличјима и наступима за националну селекцију, неки од актуелних најмлађих чланова и бројни други пријатељи који су желели да поделе нека искуства везана за живот и рад клуба у прошлости. Присутни су били и чланови Кајакашког савеза Србије и Београда, представници општине Палилула, представници фирми које блиско сарађују и помажу клуб, бивши председници, секретари, запажени спортисти. На самом крају овог програма управни одбор клуба побринуо се да ода мали знак пажње свима који су на неки начин помогли промовисању, бољим условима и функционисању ККК БСК Борче од његовог постанка. Наиме, актуелни председник др Милош Петровић на крају је доделио захвалнице и плакете најбољим такмичарима, тренерима, спонзорима и ентузијастима који су добровољно помагали својим радом и ангажманом у клубу.

потпредседник ККК БСК Борче

Никола Јовић

На линку испод можете приступити фотографијама са прославе јубилеја и регате клуба.

https://mega.nz/folder/X8lQACTS#LMx3693_0IPsppIwRizA4w